The Cats

 

 The Cats

The Cats, een band welke mee aan de basis lag van de palingsound, was een Volendamse band die bestond uit Cees Veerman (1943-2014), Piet Veerman (1943), Arnold Mühren (1944) en Theo Klouwer (1947 – 2001). De oorspronkelijke naam van The Cats was The mystic four. Deze kwam dan weer voort van de band Electric Johnny & The Skyriders. De bandleider van deze laatste was jan Buijs (spruit).

The Cats zagen het levenslicht in april 1964. The Cats hadden grote hits in Nederland, Duitsland en België. Alhoewel hun eerste bandnaam in deze bezetting Blue Cats was, kozen ze toch voor het iets kortere “The Cats”.

Naam

In Volendam heeft iedereen een bijnaam. Zo is de bijnaam van jan Buijs, de manager van The Cats, Spruitje. Ook een van de stichters van The Cats, namelijk Cees Veerman had een bijnaam in Volendam. Zijn bijnaam was ‘poes’. Vandaar de naam The Cats.

Successen

De gloriejaren van de jongens lag tussen 1968 en 1974. In deze periode rijgen The Cats de ene hit na de andere aan elkaar. Denk maar aan ‘Lea’ (1968), ‘Scarlet Ribbon’ (1969), ‘Marian’ (1969), ‘Where have i been wrong’ (1970), ‘One Way Wind’ (1970), ‘Let’s Dance’ (1972) en ‘Vaya con dios’ (1972). Hun grootste hit scoorde de grondleggers van de palingsound in 1974. Toen stond hun hit ‘Be my day’ maar liefst zes weken op nummer één in de hitparade. Ook in Amerika hadden ze bescheiden succesjes. Dit met o.a. ‘Be my day’. Maar ‘the American dream’ bleek niets voor hen te zijn, want het gemoei van het plantenlabel, manager en de commercie bleek te veel te zijn voor deze nuchtere Volendammers. In 1974 speelde ze hun laatste concert in Purmerend.

Reünies

Buiten hits maken hadden de jongens van The Cats nog andere talenten. Een daarvan zijn reunies, want door de jaren heen is de band een aantal maal gesplit. De laatste wapenfeit van The Cats dateerd van 2006. Toen werden de nog levende bandleden, want Theo Klouwer overleed in 2001, benoemd tot lid van de orde van Oranje – Nassau. Ter gelegenheid van dit heugelijk fijt brengen ze de CD/DVD ‘Those were the days’ uit. Op deze CD/DVD staat buiten oud werk ook 2 nieuwe songs. ‘The best years of my life’ en ‘The best years of my life’

RIP

  • Theo Klouwer (drummer) – 2001
  • Cees Veerman (zaanger – gitarist) – 2014

Links

Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

four × 1 =